Spydeberg 20. april 2017


Hei Madeleine og alle flinke hjelpere!


Takk for en kjempeflott innsats på dugnaden i går.

Håper dere ikke ble helt utslitt. Vi maste veldig på deg Madeleine, men vi er så ivrige. Madeleine hadde planen klar for omgjøringen av Blomsterkvarteret,

og vi spadde opp nesten alle plantene. Hele kvarteret ble gjort om med nye bed og veier. Ny jord ble fylt på og plantene fikk en ny plassering.  Det ble veldig fint, så nå må vi håpe at det vil vokse og trives.

Tusen takk til Madeleine som tok seg tid til å gjøre denne jobben sammen med oss. Vi var til sammen 8 personer som var med på dugnaden, veldig bra.

Legger ved noen bilder.

 

Mvh

Bjørg

 

Spydeberg 4. september 2016


Ellef Mørk skriver:

Vi luker i rikshistorisk prakthave.

Den praktfulle, unike 1700 talls rennesansehaven på Spydeberg prestegård har i flere år blitt stellt av flittige frivillige. Haven ble opprinnelig anlagt av Jacob Nicolai Wilse som var prest i Spydeberg i siste halvdel av 1700-tallet. Wilse var opptatt av å forene pryd og nytte og i dagens rekonstruerte have er dette gjenskapt. Haven flommer over av mange ulike blomster, grønnsaker, urter, bokhvete, lin og fuglesang. Uten ulønnet innsats sommer etter sommer hadde det neppe befunnet seg en så praktfull have på prestegården i dag.

Det å jobbe på dette enestående stedet er en sosial, trivelig og lærerik hobby for hageinteresserte. Vi i lukegjengen tropper opp hver onsdag kveld gjennom sommerhalvåret for å gjøre påkrevet arbeid. Haven er åpen slik at havens kreasjoner kan vises frem for publikum. Planteskilter med navn og bruksområde gjør det enkelt å orienterer seg. Hver søndag er det omvisning med guide, og i sommer har det vært mange som har har vandret på grusgangene og beskuet haven og uttrykt sin begeistring.

Hans og Bjørg Garseg leder lukegjengen med stor faglig dyktighet, entusiasme og smidighet. Torunn Busch er kjøkkensjef og sørger for at årets avlinger av bær og grønnsaker behandles og tas vare på som skatter, hvilket de også er. Torunn praktiserer matkunst og finner frem til spennende smakskombinasjoner. Her  etterleves Hippokrates  som for 2500 år siden sa "La maten være din medisin, og medisin være din mat" .

Slitne og sultne etter dugnad samles vi rundt kjøkkenbordet og nyter gjerne en suppe med velsmakende urter fra hagen, eller hjemmebakt noen i gjengen har tatt med. Kaffe, lun prat og noen aldri så små historieleksjoner om Wilse og haven hører med.

Vi trenger flere flittige hender, så når våren kommer og du får lyst på "utskeielser" i frisk luft - f.eks hagearbeid, så ta kontakt med Venneforeningen

Spydeberg Prestegård (www.spydebergprestegaard.com)


Spydeberg 28. august 2016


Bjørg Garseg skriver:

Hei på dere!

Litt info fra Hagegruppa.

Vi har nå plukka inn all bær. Det ble 55 kilo solbær, 17 kg rips, 3 kg hvit rips,

3 kg grønn stikkelsbær og 3 kg rød stikkelsbær.

Alt er plukka på dugnadskvelder, men sylting og safting

har blitt utført med noe ekstra dugnad på dagtid.

 

Ugraset gror, så vi blir ikke arbeidsledig med det første.

Vi må gjøre en innsats så det ser fint ut til den 11. september.

 

Dugnadene fortsetter hver onsdag kl 1800 – 2000 helt sikkert ut september.

Velkommen.

 

Med vennlig hilsen

BjørgSpydeberg 22. mai 2016


Bjørg Garseg skriver:

Vi har tatt noen bilder av plantene vi har dyrket fram i 2. etg. på Prestegården.

Nå har vi flyttet dem ned i mistbenken og håper de vil overleve flyttingen.

Meningen er jo at de skal plantes ut i formalhagen når det blir litt varmere i været.


Tok også et bilde da Scillaen blomstret på sitt vakreste i Prestegårdshagen

(20. april).

 

mvh

Bjørg
Havedugnaden  11. mai 2016

Det var et bra frammnøte – ialt 10 personer var med på denne dugnaden 11. mai. Flott innsats av alle. Alt som vi har sådd skal tas ut onsdag 18. mai og plasseres i mistbenken for aklimatisering og plantes ut seinere. (denne jobben har noen av oss avtalt å gjøre litt før på dagen)

 

Dere er velkommen til dugnad igjen 18. mai. Hans-A. vil være der fra ca kl 1600, så den som kan gjøre en ekstra innsats kan gjerne komme da. Men det er bare å komme når det passer, vi er der til kl 20.00 og avslutter med kaffe og prat som vanlig.

Velkommen til den som har anledning.

Ønsker alle en god pinse og en fin 17. mai-feiring.

mvh

Bjørg


Legger også ved en hyggelig e-postmelding fra Madeleine von Essen som var med på prestegården 11. mai:


Takk for i går! 

Så moro å se den enormt effektive dugnadsgjengen i full sving i Prestegårdshaven. Hadde nesten problem med å følge med i svingene (og det pleier jeg ikke å ha)! Utpå kvelden etter 7 timers hard jobbing hadde jeg også problem med å tenke klart og fikk ikke gitt uttrykk for, hvor fantastisk innsatsen deres virkelig er.

 

Spesielt moro var det å se alle frøplantene, som Anlaug hadde drevet frem. Men som jeg sa da, tror jeg det er viktig at de snarest kommer ut - enten i drivbenken eller ved siden av mot den varme husveggen. Ellers kommer det nok til å bli problem ved utplantingen av dem, da det er alt for varmt inne på loftet nå. Jeg har hatt mine tilsvarende frøplanter (bl.a. tomat og syltagurk) stående ute døgnet rundt de siste fem døgnene. Det har gått bra, selv om det virker å være varmere hos dere enn her.

 

Når dere kantskjærer bedene, er det fint om dere kan gjøre bedene litt breiere og gangene smalere. Det blir litt ubalanse i hele blomsterkvarteret ved at det er så mange høye stauder og så smale bed.

 

La ellers merke til at jorden er blitt nokså hard mellom plantene. Mulig at det retter seg, når vanningen kommer i gang. Men det vil nok være en fordel uansett, hvis man kan løsne jorden med en "krafse"/hakke eller greip først.

 

Gleder meg til å komme ut til Spydeberg den 23. mai, når skolebarna skal så og sette poteter!

 

Hilsen og god helg!

Madeleine 
************************************


      S  P  Y  D  E  B  E  R  G

   P  R  E  S  T  E  G  Å  R  D

Havekomiteen

Presten Jacob Nicolai Wilses tegning av sin hage på Spydeberg prestegård i 1770-årene.

Madeleine von Essen tar en kikk på Wilses gamle hageplantegning for å se etter gjenkjennbare trekk.

Det våres og stelles.

Havekomiteen er i gang.

Dugnadsgjengen.JPG
Dugnadsgjengen.JPG
Matpause.JPG
Matpause.JPG
Plantene spas opp.JPG
Plantene spas opp.JPG
folket i arbeid.JPG
folket i arbeid.JPG
Madeleine i sving.JPG
Madeleine i sving.JPG
Ny trillebår - sponset av Tunby AS (1).JPG
Ny trillebår - sponset av Tunby AS (1).JPG
Blomsterkvarteret.JPG
Blomsterkvarteret.JPG
Ferdig.JPG
Ferdig.JPG